LOGO IM 15

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ  ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ & ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ

ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ & ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ κ.κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ

Με αισθήματα πραγματικής πατρικής αγάπης και χαράς και ειλικρινούς πνευματικής συγκίνησης, χαιρετίζομε την τιμητική εκδήλωση, την  οποία διοργάνωσαν και παρουσιάζουν από κοινού το 1ο Γυμνάσιο, το 1ο και το 2ο ΓΕΛ Αιγίου εις τιμήν και αιωνίαν μνήμην του διαλάμψαντος, αειμνήστου και πεφιλημένου δασκάλου και πνευματικού εργάτη, του Συγγραφέα, Μελοποιού, Διδασκάλου και Χοράρχου Φιλίππου Οικονόμου, ενός εξέχοντος ανθρώπου, λαμπρού επιστήμονα, καταξιωμένου παιδαγωγού, αλλά και εραστή της γνήσιας ελληνικής παραδοσιακής και βυζαντινής μουσικής,  ακάματου και ακοίμητου θεματοφύλακα της ιερής ασματικής τέχνης.

Ο Φ. Ο. υπήρξε βαθύς γνώστης της μουσικής μας παράδοσης, την οποία διακόνησε μέχρι το τέλος της ζωής του με αυταπάρνηση, επιστημονική γνώση και πλούσιο καλλιτεχνικό και εκδοτικό έργο. Ο Δωρεοδότης Κύριος, που χαρίζει διάφορα χαρίσματα και τάλαντα στους ανθρώπους κατά την δύναμη του καθενός, τον προίκισε και με το τάλαντο της ιεροψαλτικής και τον κάλεσε στο ιερό γεώργιό Του, όπου με περίσσια εργατικότητα και ένθεο ζήλο ανέδειξε αυτό το τάλαντο σε επιστήμη και έγινε παράδειγμα προς μίμηση. Έψαλε και διακόνησε το ιερό αναλόγιο με περισσή αγάπη και σεβασμό έχοντας ως βασική μέριμνα και ιερό σκοπό τη μυσταγώγηση του πληρώματος της εκκλησίας.

Άλλωστε κατά το Γεροντικόν: «Μέγα μέν τό ἀπερισπάστως προσεύχεσθαι· μεῖζον δέ καί τό ψάλλειν ἀδιαλείπτως» (το Μέγα Γεροντικόν, τόμ. Γ΄, κεφ. ΙΒ΄, § 7). Πράγματι, οι ιεροψάλτες είναι οι άνθρωποι εκείνοι που έχουν το τάλαντο και τις γνώσεις και, ως πιστά τέκνα της Εκκλησίας, δανείζουν τη φωνή τους στους πιστούς, για να εκφραστεί μέσω της ψαλμωδίας η πίστη και η ενότητα της Εκκλησίας και να αναπεμφθεί ύμνος και αίνος, δέηση και δοξολογία στο Θεό. 

Θεματοφύλακας της ιερής μουσικής παραδόσεως της Μητρός Εκκλησίας ο αείμνηστος Φ. Ο., συνεχιστής του έργου των μεγάλων βυζαντινών ιεροφαντών συνέβαλε τα μέγιστα στο θρησκευτικό  πολιτισμό και ανεδείχθη σε έναν εκ των μεγάλων συγχρόνων μελετητών της βυζαντινής μουσικής, το έργο του οποίου έτυχε διεθνούς αναγνώρισης και καταξίωσης.

Ανάλωσε την ζωή του ανάμεσα στην σχολική τάξη και το ιερό αναλόγιο της εκκλησίας ως λάτρης της ιεράς υμνολογίας δημιουργώντας γύρω του ένα κύκλο μαθητών, στους οποίους λαχταρούσε νά μεταδώσει όχι μόνο τις ψαλτικές του γνώσεις, αλλά κυρίως το ταπεινό καί θυσιαστικό φρόνημα του ευλαβούς ιεροψάλτου. Χαρισματικότατος Δάσκαλος, δίδαξε την πατρώα μας εκκλησιαστική μουσική, διατηρώντας την αυθεντική και αλώβητη από οποιοδήποτε ξένο στοιχείο και μεταλαμπαδεύοντάς την προς τις νέες γενιές στην ακραιφνή μορφή και δομή της με την πεποίθηση ότι η πάτρια τέχνη της βυζαντινής μουσικής δεν είναι μόνον πολιτιστικό αγαθό, αλλά ταυτόχρονα είναι και εργαλείο θεώσεως, διότι μας αίρει εκ των επιγείων εις τα επουράνια.

Ο αείμνηστος Φ.Ο. ευτύχησε εν ζωή, να εισπράξει γενναιόδωρα και πλουσιοπάροχα την αγάπη, το θαυμασμό και την καταξίωση στο χώρο της επιστήμης, της εκπαίδευσης και της καλλιτεχνικής δημιουργίας μέσω της εκκλησιαστικής μουσικής παραδόσεως. Κατέλιπε ανεξίτηλο το πνευματικό του στίγμα, διαφύλαξε τη μουσική παράδοση της Ορθοδοξίας αλώβητη και ακέραια και λάμπρυνε με ήθος και σεμνότητα την γνήσια ιεροψαλτική παράδοση προς δόξαν Θεού και της Αγίας του Εκκλησίας!.

Μέσα στο κοσμικό φρόνημα που διέπει τη σύγχρονη κοινωνία μας, σε μια εποχή αποϊεροποίησης και αποθέωσης του υλικού ευδαιμονισμού αναζητούνται για όλους, κυρίως όμως για τους νέους μας, πρότυπα αληθινής πνευματικής ζωής, υποδείγματα θυσιαστικής προσφοράς και γνήσιας ελληνοχριστιανικής στάσης με προσήλωση στα κελεύσματα της ορθόδοξης χριστιανικής εκκλησιαστικής παραδόσεώς μας.

Πιστεύομε ότι σήμερα, η μυστική εν πνεύματι παρουσία του αειμνήστου Φ. Ο. έρχεται εν τω μέσω ημών ως «ήχος αύρας λεπτής» για να ανακαλέσουν στη μνήμη τους οι μεγαλύτεροι την καλλίκαρπη και εύχυμη επίγεια πνευματική παρουσία του και να παραδειγματιστούν οι νεότεροι από την πολύπλευρη και χαρισματική μορφή του!

Κατακλείοντες θέλομε να συγχαρούμε πρωτίστως αλλά και να αποδώσουμε τις ευγνώμονες ευχαριστίες μας στους συντελεστές αυτής της τιμητικής εκδήλωσης, τους μαθητές, τους καθηγητές και τους Διευθυντές υποστηρικτές τέτοιων δράσεων των τριών Σχολείων.

Ευχαριστούμε: Το 1ο Γυμνάσιο Αιγίου και την διευθύντρια κ. Κωνσταντίνα Αγγελοπούλου.

Το  1ο Λύκειο Αιγίου και την διευθύντρια κ. Παναγιώτα Δανέλλη.

Το 2ο Λύκειο Αιγίου και τον διευθυντή κ. Γεώργιο Αγγελόπουλο.

Την «ψυχή» της εκδήλωσης κ. Μαρία Παπαγεωργίου- Σπηλιοπούλου καθηγήτρια Μουσικής και τους συνεργάτες της για την σημαντική υποστήριξη.

Ευχαριστίες στον Δήμο Αιγιάλειας και ιδιαίτερα στον Δήμαρχο κ. Δημήτριο Καλογερόπουλο και τους συνεργάτες του για την διοργάνωση της τιμητικής εκδηλώσεως.

Ευχόμεθα ολοθύμως καλή επιτυχία και ευόδωση των στόχων της διασχολικής αυτής συνεργασίας, η δε επιβράβευση της πολύμηνης και κοπιώδους προσπάθειας των παιδιών μας και των δασκάλων τους να φανεί στο χειροκρότημα και την ένθερμη αποδοχή!

Ὁ Μητροπολίτης

+ Ὁ Καλαβρύτων καί Αἰγιαλείας Ἱερώνυμος

e-shop

eshop.png

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

  • Διεύθυνση: Ρωμανιώλη 41, Αίγιο
  • Τηλέφωνα: 26910-21776 & 26910-21777
  • Φαξ: 26910-60127
  • E-mail: imkaigial@gmail.com

Στατιστικά

  • Εμφανίσεις Άρθρων 714513