LOGO IM 15

ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΕΙΣ ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟ ΙΕΡΟΔΙΑΚΟΝΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΥ

ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΕΙΣ ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟ ΙΕΡΟΔΙΑΚΟΝΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΥ

 

Την Κυριακή 17 Ιουλίου 2022, ημέρα κατά την οποία η Εκκλησία μας τιμά τη Μνήμη των Αγίων και Θεοφόρων Πατέρων της εν Χαλκηδόνι Δ΄ Οικουμενικής Συνόδου και της Αγίας ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Μαρίνης, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος χοροστάτησε του Όρθρου και προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίας Μαρίνης Μυρτιάς Αιγίου, τελώντας και την εις Πρεσβύτερον χειροτονία του μέχρι πρότινος Διακόνου π. Σπυρίδωνος Αλεξόπουλου, αποφοίτου της Θεολογικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και κατόχου Μεταπτυχιακού Διπλώματος μετ’ ειδικεύσεως στην Ορθόδοξη Θεολογία.

Παρών στο Μυστήριο της χειροτονίας ήταν και ο Μητροπολίτης πρώην Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιος, ο Ιερός Κλήρος και πλήθος πιστών ενοριτών και εκ διαφόρων περιοχών προσελθόντων ευλαβών προσκυνητών, οι οποίοι συμμετείχαν στο χαρμόσυνο γεγονός της χειροτονίας.

 Ο π. Σπυρίδων Αλεξόπουλος στην προσφώνησή του ανέφερε με ιδιαίτερη συγκίνηση ότι προσέρχεται για να αξιωθεί του δευτέρου βαθμού της Ιερωσύνης, έχοντας πλήρη επίγνωση του ύψους, της τιμής, αλλά και του μεγέθους της ευθύνης την οποία επωμίζεται, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Το θέλημα και η πρόνοια του Θεού γονιμοποιεί σήμερα μια πολύχρονη προσωπική κλίση, καλώντας με να καταστώ Πρεσβύτερος της Εκκλησίας Του και ποιμένας των λογικών Του προβάτων».

Απευθυνόμενος προς τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας, επεσήμανε: «Με αγαπάτε, με συμβουλεύετε, με στηρίζετε και κυρίως με εμπνέετε με το παράδειγμά σας, παραμένοντας στη συνείδησή μου το πρότυπο του χαρισματικού Ποιμενάρχου. Στο Σεπτό Πρόσωπό σας διακρίνω τον πνευματικό Καθοδηγητή, τον Πατέρα, τον Καλό Ποιμένα, που προσεύχεται για την πρόοδο, προκοπή και επιτυχία του ιερατικού μου έργου».

Επιπλέον, ευχαρίστησε εγκαρδίως τον Σεβαστό Γέροντα Μητροπολίτη πρώην Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιο, διότι εκ των τιμίων χειρών αυτού έλαβε τον πρώτο βαθμό της Ιερωσύνης, αυτόν του Διακόνου, και εν συνεχεία ευχαρίστησε ολόψυχα τα πρόσωπα του οικογενειακού του περιβάλλοντος και κυρίως ανθρώπους οι οποίοι τον στήριξαν στη μέχρι τώρα πορεία του, όπως τους γονείς του Δημήτριο και Χριστίνα, την αδελφή του Μαρία Ελένη, τη σύζυγό του Αννέτα και τους μακαριστούς γονείς αυτής Νικόλαο και Ουρανία, τον πνευματικό του πατέρα Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο π. Χρήστο Τσάκαλο, ο οποίος τον «αγκάλιασε από την πρώτη στιγμή με πατρική αγάπη και έμπρακτο ενδιαφέρον» για την πνευματική του προκοπή και την είσοδό του στα “ενδότερα του καταπετάσματος”. Ακόμη ευχαρίστησε τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεώς μας Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Ιωακείμ Βενιανάκη, τον Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο π. Γεώργιο Λυμπέρη, τον Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο π. Λουκά Τσούλη, καθώς και τους Ιερείς του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Παναγίας Φανερωμένης και του Ιερού Ναού Ταξιαρχών Αιγίου, καθώς και άπαντες τους σεβαστούς Πατέρες και Διακόνους, οι οποίοι προσήλθαν ώστε να συμπροσευχηθούν ή απόντες λόγω ενοριακών υποχρεώσεων προσεύχονταν υπέρ αυτού. Τέλος, ευχαρίστησε θερμά όλους τους συγγενείς, φίλους, ενορίτες, καθηγητές και συμφοιτητές, καθώς και τα παιδιά του κατηχητικού σχολείου της ενορίας του Αγίου Αθανασίου Αιγίου, που επί έξι συναπτά έτη βρίσκεται κοντά τους, παρακαλώντας όλους να προσεύχονται, ώστε να κατορθώσει να σηκώσει «τον Σταυρό του ιερατικού χρέους».

Ο Σεπτός Ποιμενάρχης μας Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος στην αντιφώνησή του αναφέρθηκε στους Αγίους και Θεοφόρους Πατέρες της εν Χαλκηδόνι Δ΄ Οικουμενικής Συνόδου και παρότρυνε τον νεοχειροτονηθέντα Πρεσβύτερο π. Σπυρίδωνα να μη σταματήσει να μελετά τη διδασκαλία των Πατέρων της Εκκλησίας και να προσπαθήσει να ακολουθήσει τα πρότυπα των αγιασμένων αυτών ιερατικών μορφών της Εκκλησίας μας. Επίσης, αναφερόμενος στον βίο της Αγίας Ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Μαρίνης, τόνισε ότι ο βίος Αυτής συνιστά φωτεινό παράδειγμα για κάθε νέο κληρικό, ο οποίος οφείλει να έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στον λόγο του Κυρίου: «Μή φοβοῦ, ἀλλά λάλει καί µή σιωπήσῃς, διότι ἐγώ εἰµι µετά σοῦ, καί οὐδείς ἐπιθήσεταί σοι τοῦ κακῶσαί σε, διότι λαός ἐστί µοι πολύς ἐν τῇ πόλει ταύτῃ» (Πράξ. 18, 9-10).

Επίσης, τον συμβούλευσε να παραμείνει άνθρωπος ταπεινός και άνθρωπος της συγγνώμης, να μην απογοητεύεται ώστε να μην απογοητεύσει και ο ίδιος το ποίμνιο που του εμπιστεύεται η Εκκλησία, έχοντας πλήρη επίγνωση της αξίας της Ιερωσύνης τόσο για τον λαό, όσο και για τον ίδιο τον λειτουργό, ενώ του επεσήμανε να μην παύσει ποτέ να μετέχει του Μυστηρίου της Εξομολογήσεως διότι άπαντες, κληρικοί και λαϊκοί, δέονται του Ιερού αυτού Μυστηρίου.

 Τέλος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Ιερώνυμος ευχαρίστησε τον νέο Πρεσβύτερο για τα δύο και πλέον έτη, ήτοι από της Ενθρονίσεώς του στον Θρόνο της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, αφοσιωμένης και υποδειγματικής διακονίας του, αλλά και για την πολύτιμη διακονία του πλησίον του Σεβασμίου Γέροντός μας Μητροπολίτου πρώην Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβροσίου. 

Πριν την απόλυση της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος απέμεινε στον νέο Πρεσβύτερο και το οφφίκιο του Οικονόμου, τιμής ένεκεν, λόγω της επετείου της συμπληρώσεως πενήντα εννέα ετών από της εις Πρεσβύτερον χειροτονίας του Μητροπολίτου πρώην Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβροσίου.

Εκ του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

  • Διεύθυνση: Ρωμανιώλη 41, Αίγιο
  • Τηλέφωνα: 26910-21776 & 26910-21777
  • Φαξ: 26910-60127
  • E-mail: imkaigial@gmail.com